Ouderportaal
 

Thera
pedagogisch
coach

T  072-5147147
E  t.mertens@skoa.nl

Pedagogisch beleid

Onze opvang is een mooie combinatie van verzorging, uitdaging, ontwikkeling en plezier. Altijd in een veilige en gezonde omgeving. Wij doen dit met elkaar op onze groepen, met de kinderen, met onze partners èn met jou als ouder. Samen gaan we voor een betere wereld, een wereld met meer aandacht voor elkaar, alle kinderen zijn welkom, gelijke kansen voor alle kinderen en voor een gezonde en duurzame manier van leven. Want samen is beter voor later.

Wij laten ons inspireren door verschillende pedagogen die aansluiten bij onze visie, maar we laten ons ook inspireren door onze jarenlange ervaring. 

Pedagogische visie

Ieder kind is uniek, waardevol en verdient een gelijke kans. Daarom helpen wij kinderen om vaardigheden te ontwikkelen als veerkracht, flexibiliteit, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Maar we helpen ze ook met het opbouwen van normen en waarden. Wat vinden we met elkaar belangrijk, wat zijn onze grenzen, hoe willen we met elkaar omgaan. Zo helpen we kinderen sociaalvaardig te worden. Dat is volgens ons in deze tijd het beste dat we ze mee kunnen geven voor later. 

Pedagogische middelen

Onze kracht zit vooral in de groep mét de begeleiding van de pedagogisch medewerkers. Daar ontstaat de dynamiek, daar liggen de meeste kansen. Elkaar goed kennen dus. Wij de kinderen en de kinderen elkaar.

Een mooie manier waarop wij ook met de kleinste kinderen beter kunnen communiceren en ze dus beter kunnen leren kennen, is het gebruik van ondersteunende gebaren tijdens het praten en uitleggen. Gebaren die we gebruiken bij liedjes en voorlezen, hebben we uitgebreid met gebaren voor alledaagse woorden. De kinderen vinden dit geweldig en pakken het snel op.

Natuurlijk geven wij veel aandacht aan de speel-, leef- en leeromgeving. Onze binnen- en buitenruimtes zijn stuk voor stuk veilig en uitdagend. Wij geven de kinderen ruimte, licht, frisse lucht en zoveel mogelijke groene pleinen waar van alles ontdekt kan worden. Zo geven we de kinderen echt een plek waar ze zich thuis voelen. Dat doen wij niet alleen, maar samen met de kinderen omdat zij het beste weten waar ze behoefte aan hebben. Kinderparticipatie noemen we dat. 

Kwetsbare kinderen

Ook kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben, vinden bij ons hun plek. Wij kijken naar wat kinderen wel kunnen en zetten ons in om hen te versterken waar dat nodig is. Als wij signaleren dat er iets extra's nodig is, bespreken wij dit uiteraard eerst met jou als ouder om samen tot goede afspraken te komen die je kind verder helpen. En als we zelf de middelen of de mogelijkheden niet hebben, kloppen we aan bij onze partners in de jeugdhulpverlening. Wij houden scherp zicht op de kwaliteit van de interactievaardigheden en van de leefomgeving van iedere locatie door het inzetten van de kwaliteitsmonitor van het NCKO (Nederlands consortium kinderopvang onderzoek).

Wil je meer weten over ons pedagogisch beleid? Binnenkort kun je hier het volledige beleid inzien.

INFO

{{msg.body}}

 

© 2000 - 2022 SKOA  |  Stichting kinder opvang Alkmaar

SKOA gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website voor de bezoeker beter werkt.

meer informatie